Podsticaji zrenjaninskoj privredi

Bez autora
Feb 09 2011

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić potpisao je u Zrenjaninu ugovor sa italijanskom kompanijom "Pompea" o podsticajima u iznosu od 1,5 miliona evra za proširenje proizvodnje tekstilnih artikala, kojim će posao dobiti 300 novih radnika, i to 150 u Zrenjaninu i isto toliko u Brusu. Ukupna vrednost investicija će iznositi oko tri miliona evra za otvaranje nove farbare u Zrenjaninu, čime će posao dobiti 150 ljudi, tako što će 30 već od sutra početi da radi, a ostatak do kraja godine. "Pompea" je u Brusu kupila već postojeću fabriku pre devet godina i za nju platila 25 miliona evra, dok je u Zrenjaninu u pitanju čista grinfild investicija...

Podsticaji zrenjaninskioj privrediItalijanskoj kompaniji "Pompea" biće dodeljeni podsticaji od 1,5 miliona evra za proširenje proizvodnje tekstilnih artikala, kojim će posao dobiti 300 novih radnika. "Radijator" u Zrenjaninu dobiće podsticajna sredstva u iznosu od 955.000 evra kojim će biti otvoreno 191 radno mesto.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić potpisao je u Zrenjaninu ugovor sa italijanskom kompanijom "Pompea" o podsticajima u iznosu od 1,5 miliona evra za proširenje proizvodnje tekstilnih artikala, kojim će posao dobiti 300 novih radnika, i to 150 u Zrenjaninu i isto toliko u Brusu.

Posle ceremonije potpisivanja ugovora sa predstavnikaom italijanske kompanije za proizvodnju donjeg veša i čarapa "Pompea" Adrianom Rodelom, Dinkić je rekao da će ukupna vrednost investicija iznositi oko tri miliona evra za otvaranje nove farbare u Zrenjaninu, čime će posao dobiti 150 ljudi, tako što će 30 već od sutra početi da radi, a ostatak do kraja godine.

Dinkić je podsetio da je "Pompea" u Brusu kupila već postojeću fabriku pre devet godina i za nju platila 25 miliona evra, dok je u Zrenjaninu u pitanju čista grinfild investicija.

Potpredsednik Vlade je naglasio da tekstilna industrija posle automobilske dobija na značaju u Srbiji, jer posle otvaranja pogona kompanija "Golden lejdi", "Kalcedonia" i "Beneton", naša zemlja postaje sve interesantnija za strana ulaganja u tu granu industrije.

Dinkić je nagovestio da će zrenjaninska fabrika "Udarnik" uskoro dobiti novog strateškog partnera, iako je trenutno u stečaju, i najavio da će ta tekstilna fabrika početi da proizvodi već u martu ove godine, ali nije želeo da iznosi više detalja o tom aranžmanu.

Podsticaj "Radijatoru" 

Mnistar Mlađan Dinkić potpisao je ugovor i sa predstavnicima kompanije "Radijator" u Zrenjaninu o podsticajima u iznosu 955.000 evra, kojim će biti otvoreno 191 radno mesto.

Proizvodnja će biti duplirana u odnosu na prošlu godinu na oko 20 miliona evra i većinom namenjena za izvoz na tržište Evropske unije.

Posle potpisivanja ugovora sa generalnim direktorom "Radijatora" Nedeljkom Grubešom, Dinkić je rekao da će toj kompaniji biti isplaćeno oko 5.000 evra po novozaposlenom radniku.

Sredstva će biti namenjena za izgradnju nove proizvodne linije, koja će omogućiti povećanje proizvodnje 100 odsto, a većina njihovih proizvoda biće izvezena na tržište EU. Ukupna vrednost investicije u novu proizvodnu liniju premašuje 4,5 miliona evra.

Dinkić je rekao da je to već sedma firma u Zrenjaninu čiju izgradnju ili rekonstrukciju pomaže država preko programa Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i podsetio da je u prošloj godini tim programima obuhvaćena 151 firma u Srbiji, od čega je 44 bilo u Vojvodini.

Plate u zrenjaninskom "Radijatoru" su u proseku oko 45.000 dinara, što je više od proseka za taj grad, ali se radi o veoma teškim poslovima, rekao je Dinkić i dodao da je na nedavnom konkursu za 130 novih radnih mesta konkurisalo oko 800 ljudi, što svedoči o velikoj stopi nezaposlenosti u Zrenjaninu.

Akcionarsko društvo "Radijator" osnovano je 1932. godine, kao prva fabrika kotlova i radijatora u Jugoslaviji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik